W ramach naszych serwisów internetowych stosujemy pliki cookies. Używamy cookies, żeby zrozumieć w jaki sposób użytkownicy korzystają z witryny i dostosować ją tak, aby korzystanie z niej było dla nich przyjemniejsze i ciekawsze. Stosujemy cookies także w celach reklamowych i statystycznych. Cookies mogą być również stosowane przez współpracujących z nami reklamodawców oraz przez firmy badawcze.W każdej chwili mogą Państwo zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje dotyczące stosowanie cookies, w tym możliwości dokonania zmiany ustawień w zakresie cookies znajdą Państwo w naszej "Polityce Prywatności". X


Wróć
Dodano: 2009-03-20
Aż 61%Polaków nie ma zaufania do wody kranowej... Aż 61%Polaków nie ma zaufania do wody kranowej i deklaruje, że ma z nią jakiś problem. Najczęściej drażni nas stopień jej twardości, a także jej smak, zapach i zawarty w niej chlor. Gotowanie wody niekoniecznie rozwiązuje problemy, jakie mamy z tzw. kranówką, a eksperci radzą, że skutecznym sposobem poradzenia sobie z nimi może być filtrowanie wody.

Niemal połowa Polaków uważa, że rozwiąże problemy z wodą kranową gotując ją. Tymczasem eksperci podkreślają, że gotowanie wody nie wpływa na zmianę jej chemicznego składu. Jak podkreśla prof. Iwona Wawer „Jeśli woda jest czysta bakteriologicznie, to jej gotowanie niczego nie da. W ten sposób nie pozbędziemy się śladowych ilości różnych związków chemicznych, które są w niej obecne, bo wytwarza je nasza cywilizacja. Nie ma się co łudzić, że gotując wodę sprawimy, że będzie smaczniejsza".

Skuteczniejszym od gotowania sposobem na poprawę jakości kranówki jest jej filtrowanie. Dzięki swoim właściwościom filtry do wody potrafią niemal w 100% oczyścić wodę kranową z chloru oraz redukują jej tzw. twardość węglowanową, odpowiedzialną za powstawanie tzw. kamienia. Dzięki nim woda kranowa, która spełnia kryteria wody pitnej jest zoptymalizowana pod względem smaku i zapachu, który wpływa na smak i zapach napojów i potraw przygotowanych na jej podstawie. Mieszkańcy Europy, którzy tak jak Polacy wskazują na problemy z wodą kranową, od lat ją filtrują. Jednak w naszym kraju jedynie 11% osób stosuje jakiś system filtrujący, chociaż na rynku dostępnych jest wiele rozwiązań. Dla przykładu w Wielkiej Brytanii wodę filtruje 27% gospodarstw domowych, a w Szwajcarii 31%.

Produkty: 0
Suma: 0,00 zł


Oblicz ratę

Jak kupić na raty...
68,00 zł ,-


320,00 zł ,-


569,00 zł ,-




odżelaziacze - popularne filtry chemiczne usuwające żelazo i (często) mangan z wody. Występujące w wodzie żelazo wpływa na walory smakowe i estetyczne wody (wg PN maksymalna ilość to 0,5 mg/l). Najczęściej żelazo występuje w wodociągu jako wtórne zanieczyszczenie pochodzące z rur. We własnych ujęciach z wód głębinowych i gruntowych stężenie żelaza w zależności od warstw geologicznych zawierających np. rudę żelaza może wynosić do 30 mg/l. Najczęściej spotyka się zawartość żelaza do 5 mg/l. Obok żelaza występuje zawsze mangan w ilości około 10% zawartości żelaza. Jest on najczęściej przekroczony wg PN dopuszczających zawartość do 0,5 mg/l (w UE do 0,1 mg/l). Żelazo występuje w wodzie w postaci dwuwartościowych kationów będących w równowadze z anionami wodorowęglanowymi i/lub anionami siarczanowymi w zależności od ilościowego występowania wapnia i magnezu. Forma przezroczysta żelaza w wodzie po odstaniu tj, natlenieniu wody w krótszym lub dłuższym czasie przechodzi w żółty fluidalny osad opadający na dno. Mechanicznie możemy usunąć żelazo tylko wytrącone już z wody w postaci osadu. Chcąc usunąć rozpuszczone Fe należy przeprowadzić go z Fe+2 do Fe+3 poprzez utlenienie go tlenem znajdującym się w powietrzu. Prędkość liniowa w procesie odżelaziania powinna być w zależności od zawartości żelaza do 10 m/h, powyżej tej prędkości żelazo przechodzi przez złoże wraz z wodą. Jak widać z prędkości liniowych zmiękczania i odżelaziania proces usuwania jonów wapnia i magnezu oraz żelaza na żywicy jonowymiennej jest procesem zachodzącym w strefie dyfuzyjnej natomiast usuwanie żelaza na złożu typu birm, dolomit, brausztyn, greensand, G-1 w strefie kinetycznej. Wodę napowietrzamy aeratorami umieszczonymi pomiędzy pompą a hydroforem, następnie kierujemy wodę na złoże katalityczne filtra otwartego (najczęściej trójwarstwowy żwir o odpowiedniej granulacji) lub filtra pospiesznego. Obecnie dostępnych jest wiele złóż odżelaziających pod różnymi nazwami handlowymi, pod którymi kryją się odpowiednio dobrane ilości dolomitu, brausztynu (birmu), węgla aktywnego, złoża kwarcowego (żwiru).